Låna 5000 kr utan UC

Låna 5000 kr utan UC

Jämför Sveriges populäraste långivare som erbjuder möjligheten att låna 5000 kr – snabbt och enkelt med BankID. Med en kontokredit kan du låna 5000 kr utan UC kreditupplysning med direkt utbetalning till ditt konto hos Swedbank, SEB, Handelsbanken eller Nordea – även på vardagskvällar fram till kl. 21:00 och på helgen.

Belopp: 123
Löptid: 123
  • Filtrera för:
  • Med betalningsanmärkning
  • Helglån
  • Lån utan UC
Visa fler resultat

Kontrollera alltid din exakta lånekostnad hos respektive långivare. 

Räntor uppdaterade 2020-11-15.

Några av lånen på denna sida är högkostnadskrediter

Lån med en effektiv ränta som överstiger 30 % räknas som en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Låna 5000 kr med snabblån, sms lån eller kontokredit?

Små lån utan säkerhet med korta återbetalningstider har historiskt sett gått under namnet sms lån. Namnet sms lån kommer från att man tidigare ansökte om lån genom ett skicka ett sms, eftersom det förut inte var vanligt att man hade tillgång till en smart mobiltelefon. Nu för tiden sker ansökningsprocessen online på långivarens hemsida. En annan vanlig term som används är snabblån eftersom de flesta långivare erbjuder en snabb hantering och utbetalning. 

De flesta av dagens små lån utan säkerhet är en så kallad kontokredit. Med en kontokredit får låntagaren tillgång till en kredit som kan utnyttjas vid behov. Man kan exempelvis ansöka om en kreditgräns på 10 000 kr och sedan göra uttag på valfritt belopp, exempelvis 5 000 kr. Återbetalningstiden är flexibel och är i regel som kortast 30 dagar. Med en kontokredit får man därmed tillgång till en kredit som kan användas vid oförutsedda utgifter.

Vad kostar det att låna 5000 kr?

Långivarna erbjuder i regel en ränta på cirka 39 %, det vill säga strax under räntetaket på 40,0 % som infördes hösten 2018. Räntan skiljer sig därmed inget mellan långivare som erbjuder kontokrediter. Däremot är det viktigt att jämföra avgifterna. Två vanliga avgifter är uppläggningsavgiften som kan uppgå till cirka 300 – 400 kr samt den månatliga avi-avgiften som kan uppgå till cirka 30 – 50 kr per månad.

Tips: Om du vill undvika alla avgifter rekommenderas Ferratum som har 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i avi-avgift.

Är det möjligt att låna 5000 kr utan ränta?

Sedan regeringen beslut att införa ett räntetak för konsumentkrediter hösten 2018 är det få långivare som erbjuder möjligheten att låna pengar utan ränta. Innan lagen om räntetak infördes var det vanligt att långivare erbjöd nya kunder möjligheten att låna cirka 1 000 – 5 000 kr helt kostnadsfritt under cirka 14 – 30 dagar. Däremot innebär lagen om räntetak generellt sätt förmånligare villkor för låntagare som vill låna ett mindre belopp snabbt med  tanke på att den nominella årsräntan inte får överstiga 40,0 %. 

Vad innebär lån utan UC?

Det har under senare år blivit väldigt vanligt att långivare som har nischar in sig mot mindre privatlån utan säkerhet, så kallade smslån och snabblån, erbjuder sina kunder möjligheten att låna pengar utan UC. Utan UC innebär att långivaren inte tar en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) under kreditprövningen. Istället samarbetar långivaren med något annat kreditupplysningsföretag, exempelvis Bisnode Kredit eller Creditsafe. Fördelen för dig som kund är att din ansökan förblir helt anonym och inget företag kommer kunna se att du har ansökt om lån.

Vilken långivare har högst kundnöjdhet?

Med tanke på att räntan i regel är densamma hos långivare som erbjuder kontokrediter är det extra viktigt att jämföra kundnöjdheten. Långivaren med nöjdast kunder 2020 är Smspengar som erbjuder en kontokredit mellan 1 000 – 30 000 kr. Smspengar har ett kundbetyg på 4,8 av 5 från 1 002 kundomdömen på  Trustpilot (2020-11-15).

Vilka krav ställs för att få låna pengar?

För att kunna låna 5 000 kr ställs en del grundkrav på dig som ansöker. De flesta långivare ställer följande krav:

  • Du måste vara minst 18 – 21 år.
  • Du måste inneha ett svenskt personnummer.
  • Du måste inneha ett svenskt bankkonto.
  • Du måste inneha ett giltigt BankID.
  • Du måste kunna uppvisa en regelbunden inkomst.
  • Du får inte ha en skuld hos Kronofogden.

Däremot finns det långivare som kan bevilja mindre lån upp till 5 000 kr trots en eller flera anmärkningar. 

Låna 5000 kr med betalningsanmärkning

Med en eller flera betalningsanmärkningar är det omöjlig att få låna 5000 kr hos de flesta svenska långivare. Däremot specificerar Ferratum att du kan bli beviljad ett lån trots anmärkningar. Observera dock att ingen anmärkning får ha uppkommit under de senaste sex månaderna.

Låna med direkt utbetalning

De flesta långivare som erbjuder kontokrediter erbjuder möjligheten att låna 5000 kr med direkt utbetalning, vilket innebär att du har pengarna på kontot inom cirka 15 minuter efter signerat låneavtal. Däremot erbjuds i regel direkt utbetalning till ett antal utvalda banker. Med ett bankkonto hos någon av Sveriges större banker som Swedbank, Nordea, SEB eller Handelsbanken är det oftast inga problem att få pengarna utbetalda direkt.

Vanliga frågor

Kan jag låna 5000 kr på en lördag eller söndag?

Ja, kryssa i filtret Helglån i jämförelsetjänsten för att endast jämföra långivare som behandlar låneansökningar och betalar ut lån på helgen. Kom ihåg att kontrollera att långivaren erbjuder direkt utbetalningar till just din bank.

Vilken långivare är billigast?

Den billigaste långivare för kortare återbetalnignstider på cirka 30 – 90 dagar är Ferratum eftersom Ferratum inte tar ut någon uppläggnignsavgifter eller avi-avgift. Du betalar därmed endast en årsränta på 39 %. 

Varför är räntan så hög?

Den nominella årsräntan på kontokrediter är i regel strax under 40,0 %. Denna räntesats är betydligt högre jämfört mot räntan för större privatlån som sätts individuellt från cirka 3 – 5 %. Däremot är kontokrediter inte avsedda för att låna pengar under en längre tid, utan enbart för kortare återbetalningstider på cirka 30 – 120 dagar. Med privatlån är det kortaste återbetalningstiden 12 månader.

Slutsats

Om du är intresserad av att låna 5000 kr utan UC har du sex alternativ – Ferratum, Smspengar, FlexLimit, Flexkontot, Monetti och Mobillån. Alla sex långivare har lång erfarenhet av små och snabba lån, vi är därmed säkra att du kommer få professionell och hjälpsam kundservice oavsett vilken långivare du väljer. Räntan är cirka 39 % hos alla dessa långivare, däremot är det endast Ferratum som erbjuder en kontokredit helt utan avgifter.