Svårt eller omöjligt att få lån?

Svårt eller omöjligt att få lån?

Med en dålig kreditvärdighet är det ofta svårt att få låna pengar hos de flesta svenska långivare. Däremot finns det ett flertal alternativ till dig som har svårt att få lån hos de flesta vanliga banker. 

Populäraste alternativen 2024

Hitta billigaste lånet med Lendo

 • Lånförmedlaren Lendo förmedlar även lån till dig som har svag kreditvärdighet och betalningsanmärkningar. 
 • Upp till 35 långivare tillfrågas för att maximera dina chanser att få ett lån beviljat. 
 • En av Sveriges populäraste låneförmedlare med ett kundbetyg på 4,5/5 från 2 970 omdömen på Trustpilot (2024-07-03).
 • Krav: Minst 18 år. Årsinkomst på minst 100 000 kr (minst 150 000 kr om du har betalningsanmärkningar).
Flexkontot

Ansök utan UC hos Flexkontot

 • En kontokredit från Flexkontot passar dig som vill låna ett mindre belopp snabbt med en kort återbetalningstid på 30 – 120 dagar.
 • Ansök om en kreditgräns mellan 3 000  20 000 kr.
 • Kreditupplysning med Bisnode Kredit.
 • Snabb hantering och lånet betalas ut samma dag.
 • Kundbetyg på 4,5/5 från 746 omdömen på Trustpilot (2022-06-22).
  Krav: Minst 18 år. 120 000 kr i årsinkomst. Betalningsanmärkningar kan accepteras.

Bästa alternativen för dig som har svårt att få lån

Med en dålig kreditvärdighet på grund av exempelvis betalningsanmärkningar är det omöjligt att få låna pengar hos de flesta banker och långivare. Däremot finns det enstaka långivare som kan bevilja lån trots en svag kreditvärdighet, däremot kan det vara svårt att veta vilken långivare man ska vända sig till. Vi rekommenderar därmed att du ansöker genom en låneförmedlare som samarbetar med ett flertal banker och kreditgivare. Upp till cirka 30 långivare tillfrågas vilket innebär att du maximerar dina chanser att få ett lån beviljat. Låneförmedling är tjänst om är kostnadsfri att använda som privatperson. Din ansökan är inte heller bindande. Det är därmed svårt att hitta några nackdelar med att vända sig till en låneförmedlare om man har svårt att få lån hos de flesta banker.

Svårt att få lån på grund av för många kreditupplysningar?

Det är inte ovanligt att privatpersoner får svårt att få lån på grund av för många UC förfrågningar. När man ansöker om lån hos en kreditgivare tas i regel alltid en kreditupplysning hos UC. Anledningen är att kreditgivaren använder kreditupplysningen som ett underlag för att avgöra låntagarens kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Om man ansöker om lån eller kreditkort hos flera kreditgivare under en sammanhängande tolvmånadersperiod finns det en risk att man samlar på sig så många kreditupplysningar att det blir omöjligt att få låna pengar. 

Minst 100 000 kr i årsinkomst

Om du ansöker genom en förmedlare som Lendo är den lägsta årsinkomsten 100 000 kr för lån upp till 30 000 kr. Om du vill låna mer än 30 000 kr utan säkerhet krävs en årsinkomst på 120 000 kr. Tänk på att det är en stor fördel att kunna uppvisa en betydligt högre inkomst, framför allt om du har dålig kreditvärdighet i övrigt. Om du har betalningsanmärkningar krävs en årsinkomst på minst 150 000 kr för att kunna bli beviljad ett lån hos någon av Lendos samarbetsparters. 

Svårt att få lån på grund av låg inkomst

Om du har låg inkomst på grund av arbetslöshet är det ofta svårt att få låna pengar utan säkerhet. Det finns dock långivare som kan acceptera a-kassa som en del av ditt inkomstunderlag. 

Om du saknar en deklarerad årsinkomst från föregående år på grund av exempelvis nyanställning är det möjligt att få låna pengar utan deklarerad inkomst om du ansöker hos en långivare som accepterar möjligheten att komplettera ansökningen med inkomstunderlag och anställningsavtal. De flesta långivare accepterar denna möjlighet, däremot kan det vara smart att kontrollera detta med kundtjänsten innan man skickar in en ansökan.

Avsaknaden av fast anställning kan också göra det omöjligt att få lån hos många långivare. Däremot finns det långivare som erbjuder möjligheten att låna pengar trots provanställning, timanställning eller vikariat. Observera dock att du får räkna med ett lägre lånebelopp jämfört mot om du hade haft en fast anställning.

Svårt att få lån på grund av betalningsanmärkningar

Med betalningsanmärkningar är det svårt att få låna pengar hos många svenska långivare. Däremot finns det långivare som kan acceptera en eller flera anmärkningar. Du får däremot räkna med att lägre lånebelopp och en högre ränta om denna sätts individuellt. Om du vill låna pengar under 12 månader eller längre rekommenderar att du vänder dig till en låneförmedlare som exempelvis Lendo för att maximera dina chanser att få ett lån beviljat. Om du är intresserad av att låna pengar under 30 – 90 dagar finns det långivare som erbjuder lån utan UC trots betalningsanmärkning.

Pension som enda inkomst

Som förtidspensionär eller pensionär är det ofta svårt att få låna pengar utan säkerhet. Pension räknas som en del av inkomstunderlaget hos de flesta svenska långivare, däremot är det ofta omöjligt att få låna pengar om man är över 70 år. Läs mer om att låna pengar som pensionär här.

Slutsats

Om du har en dålig kreditvärdighet och har svårt att få lån hos traditionella banker rekommenderar vi att du ansöker genom en låneförmedlare för att maximera dina chanser att få ett lån beviljat. Alla större låneförmedlaren som samarbetar med över 30 långivare samarbetar med ett flertal banker och kreditgivare som kan bevilja lån trots låg inkomst eller betalningsanmärkningar.