Låna pengar som pensionär 

Låna pengar som pensionär

Är du pensionär och intresserad att låna pengar utan säkerhet? Det finns ett flertal långivare i Sverige som erbjuder privatlån, så kallade blancolån, till personer som har pension som enda inkomst. Däremot kan det i vissa fall vara svårt för äldre att få låna utan säkerhet. Vi guidar dig rätt och visar de bästa alternativen 2021.

Bästa blancolånet som pensionär –  juli 2021

Lendo

  • Lendo är en låneförmedlare som hjälper dig få den bästa räntan för ditt blancolån som pensionär genom att kontakta upp till 35 olika långivare om låneerbjudanden.
  • Erbjuder privatlån utan säkerhet mellan 5 000 – 600 000 kr med en återbetalningstid mellan 1 – 15 år.
  • Lendo nämner ingen övre åldersgräns, men då upp till 35 långivare tillfrågas optimerar du dina chanser att hitta en bank som lånar ut till pensionärer.
  • Individuell räntesättning mellan 2,95 – 29,95 % (nominell årsränta).
  • Kundbetyg på 4,7/5 från 1 273 kundomdömen på Trustpilot (2021-07-15).
  • Krav: Fast inkomst från pension på minst 100 000 kr. Tänk på att du även måste ha ett giltigt BankID.

Kan man låna pengar som pensionär?

Långivare som erbjuder privatlån utan säkerhet specificerar sällan någon övre åldersgräns, endast en lägsta åldersgräns. Däremot är det i regel möjligt att låna pengar utan säkerhet för pensionärer under 75 år. Tänk på att välja en återbetalningstid som medför att du hunnit betala tillbaka lånet innan du fyllt 75 år.

Pension på minst 100 000 kr per år

För att få låna pengar utan säkerhet måste du kunna uppvisa en deklarerad inkomst från pension på minst 100 000 kr per år. Låneförmedlaren Lendo specificerar att dem har samarbetspartners som erbjuder lån upp till 30 000 kr med den årsinkomsten. Om du däremot vill låna mer än 30 000 kr krävs en pension på minst 120 000 kr per år.

Så får du bästa räntan som pensionär

Ett populärt alternativ för att få den bästa räntan för blancolån är att ansöka via en låneförmedlare, som exempelvis Lendo. Låneförmedlaren kontaktar upp till cirka 30 – 40 banker och kreditgivare som återkommer med sina bästa låneerbjudanden till dig som ansöker. Du får svar från alla långivare inom 24 timmar och tjänsten är helt kostnadsfri. Din ansökan är inte heller bindande, du har därmed alltid möjlighet att tacka nej till samtliga låneerbjudanden. Då låneförmedlaren tillfrågar så pass många långivare är det en optimal tjänst för dig som är pensionär och är osäker vilka långivare som lånar ut pengar till pensionärer i din ålder.

Pensionärslån och seniorlån

Tidigare fanns det banker som erbjöd seniorlån, så kallade pensionärslån. Denna låneform skapades för pensionärer som hade tillgångar i form av en bostad som kunde användas som säkerhet för lånet. Med ett seniorlån kunde pensionärer frigöra kapital och betala tillbaka lånet först den dag då bostaden såldes. Seniorlånen fick kritik på grund av dåliga villkor och togs bort från den svenska marknaden helt. Ett problem var att många pensionärer blev tvungna att sälja sin bostad för att kunna betala tillbaka lånet på grund av korta återbetalningstider.

Nu för tiden har seniorlånen ersatts med en så kallad kapitalfrigöringskredit som bland annat erbjuds av Svensk Hypotekspension. Dagens version av seniorlån har betydligt bättre villkor för pensionärer som är intresserade av att frigöra kapital med bostaden som säkerhet.

Slutsats

Om du är pensionär och vill låna pengar rekommenderar vi att du ansöker genom en låneförmedlare för att optimera dina chanser att hitta en bank eller kreditgivare som lånar ut pengar till pensionärer. Det är oftast inga problem att få låna pengar som pensionär om du är yngre än 75 år och har en årsinkomst från pension på minst 100 000 kr. Om du inte uppfyller dessa krav kan det sista utvägen vara att ansöka tillsammans med en medsökande.