Vad är ett smslån?

Vad är ett smslån?

Definitionen av ett sms lån

Ett sms lån är ett mindre lån utan säkerhet mellan 500 – 50 000 kronor. Ett sms lån kännetecknas av möjligheten att välja en kort återbetalningstid samt en snabb och enkel ansökningsprocess som du kan slutföra online på långivarens hemsida. Du kan alltid signera din ansökan direkt med din E-legitimation (BankID) och du får oftast besked direkt. De flesta långivare erbjuder sina kunder utbetalning samma dag, och några erbjuder även direkt utbetalning – även under varddagkvällar och helger.

Ett smslån är ett privatlån utan säkerhet, ett så kallat blancolån. Du behöver därmed inte pantsätta någon egendom för att få låna och du får använda pengarna till precis vad du vill. Smslån används ofta till oförutsedda utgifter eller till inköp som inte kan vänta tills nästa lön.

Namnet smslån kommer från att långivare tidigare gav sina kunder möjligheten att ansöka om mindre lån direkt via sms. Detta är dock väldigt ovanligt nu för tiden, istället sker hela ansökningsprocessen online via långivarens hemsida. Tidigare definierades smslån som ett lån med en väldigt kort återbetalningstid på 30, 60 eller 90 dagar – nu för tiden erbjuder de flesta långivare löptider upp till 1 – 3 år. Tidigare var det även vanligt att långivarna erbjöd lånebelopp upp till omkring 20 000 kr, nu erbjuder de flesta långivare lån upp till 30 000 – 50 000 kr.

Då smslån avser mindre lånebelopp upp till 50 000 kr finns det ett flertal långivare på marknaden som inte använder sig av kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC). Istället använder sig dessa långivare av något annat kreditupplysningsföretag, exempelvis Bisnode Kredit eller Creditsafe. Genom att ansöka om lån utan UC förblir din ansökan helt anonym och inget annat företag kommer kunna se att du ansökt om lån. Det är alltid en fördel att undvika kreditupplysningar via UC då dessa har en negativ påverkan på din kreditvärdighet.

De flesta långivare inom smslån ställer relativt låga krav på dig som ansöker och det finns ett flertal långivare som accepterar låg kreditvärdighet, exempelvis på grund av många UC förfrågningar, betalningsanmärkningar eller att du har en låg inkomst.

Vanliga frågor om sms lån

Är det någon skillnad mellan smslån, snabblån och mikrolån?

Nej, det är bara olika namn för samma produkt – ett mindre privatlån utan säkerhet som man kan ansöka och signera snabbt och enkelt online. 

Hur snabbt får jag pengarna utbetalda?

Generellt sätt erbjuder alla långivare som har nischat in sig mot sms lån (snabblån) utbetalning samma dag om ditt lån beviljas innan omkring kl. 11:00 – 13:00 en helgfri vardag (bankdag).

Däremot finns det även långivare som erbjuder direkt utbetalning, vilket innebär att du oftast kan disponera pengarna inom 5 minuter. För att långivaren ska kunna betala ut pengarna direkt till ditt bankkonto är det viktigt att kontrollera att långivaren har ett bankkonto hos samma bank som dig själv.

För förenkla för dig som prioriterar en snabb utbetalning har vi sammanställt alla långivare som erbjuder direkt utbetalning till ditt bankkonto,

Vilka krav måste jag uppfylla för att få ansöka om smslån?

Kraven för att få ansöka om ett smslån skiljer sig mellan olika långivare. Några generella krav brukar vara följande:

  • Minst 18 – 21 år.
  • Bankkonto hos en svensk bank.
  • Folkbokförd och skriven i Sverige.
  • Inkomst från tjänst eller pension (vissa långivare räknar även med a-kassa). Dock specifierar de flesta långivare inte något inkomstkrav, endast att du behöver ha en “deklarerad inkomst” eller en “regelbunden inkomst”.
  • Oftast behöver du även ha tillgång till en E-legitimation, det vill säga BankID eller Mobilt BankID.
  • Huruvida låg kreditvärdighet och betalningsanmärkningar accepteras varierar mellan olika långivare.
Finns det smslån utan kreditupplysning hos UC?

Vi har jämfört ett flertal långivare som inte använder sig av kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC). Dessa långivare använder sig istället av ett annat kreditupplysningsföretag, exempelvis Bisnode Kredit eller Creditsafe. Du behöver därmed inte oroa dig för en kreditupplysning hos UC som kan göra det svårare att bli beviljad fler lån inom en snar framtid. Det är därför alltid en bra idé att ansöka om ett  lån utan UC.