Vad är ett sms lån?

Vad är ett sms lån?

Definitionen av sms lån

Ett sms lån är ett mindre lån utan säkerhet. Det finns ingen exakt definition för smslån, däremot har denna låneform ett flertal kännetecken.

Ett sms lån kännetecknas framför allt av möjligheten att välja en kort återbetalningstid. Till skillnad mot privatlån som i regel har en lägsta återbetalningstid på 12 månader är det med sms lån oftast möjligt att välja en återbetalningstid från 30 dagar. Detta är den främsta anledningen till att denna låneform har blivit så populär bland konsumenter som är ute efter ett mindre lån med en kort återbetalningstid mellan 30 – 90 dagar.

Sms lån kännetecknas även av en snabb och enkel ansökningsprocess som du kan slutföra online på långivarens hemsida. Du kan alltid signera din ansökan direkt med din BankID och du får oftast besked direkt. De flesta långivare erbjuder sina kunder utbetalning samma dag, och några erbjuder även direkt utbetalning inom 15 minuter – även under varddagkvällar och helger.

Ett smslån är ett lån utan säkerhet, ett så kallat blancolån. Du behöver därmed inte pantsätta någon egendom för att få låna och du får använda pengarna till precis vad du vill. Smslån används ofta till oförutsedda utgifter eller till inköp som inte kan vänta tills nästa lön.

Ansökning med SMS

Namnet smslån kommer från att långivare tidigare gav sina kunder möjligheten att ansöka om mindre lån direkt via SMS. Detta är dock väldigt ovanligt nu för tiden, istället sker hela ansökningsprocessen online på långivarens hemsida. Tidigare definierades smslån som ett lån med en väldigt kort återbetalningstid på 30, 60 eller 90 dagar – nu för tiden erbjuder de flesta långivare löptider upp till 1 – 3 år. Tidigare var det även vanligt att långivarna erbjöd lånebelopp upp till omkring 20 000 kr, nu för tiden erbjuder de flesta långivare lån upp till cirka 30 000 – 45 000 kr.

Krav för sms-lån

De flesta långivare inom smslån ställer relativt låga krav på dig som ansöker på grund av de låga lånebeloppen och det finns ett flertal långivare som kan acceptera många UC förfrågningar, tidigare betalningsanmärkningar eller att du har en låg inkomst.

Några generella krav är att du behöver vara minst 18 år, du måste kunna uppvisa en deklarerad inkomst på minst 120 000 kr per år och du får inte ha några skulder hos Kronofogden.

Nackdelar med sms-lån

Den främsta nackdelarna med sms-lån är den relativt höga lånekostnaden. Sedan regeringen införde en ny lag om räntetak september 2018 har sms-lån fått en helt annan prisbild jämfört mot tidigare. Den nya lagen innebär bland annat att den nominella årsräntan inte för överstiga 40,0 %. De flesta långivare som erbjuder mindre lån har därmed en ränta på cirka 35,0 – 39,0 %. Observera att den flesta långivare tar ut en uppläggningsavgift på cirka 300 – 500 kr och att det även att kan tillkomma en månatlig aviseringsavgift.

Vanliga frågor om sms lån

Är det någon skillnad mellan smslån, snabblån och mikrolån?

Nej, det är bara olika namn för samma produkt – ett mindre lån utan säkerhet som man kan ansöka och signera snabbt och enkelt online. 

Hur snabbt får jag pengarna utbetalda?

Generellt sätt erbjuder alla långivare som har nischat in sig mot sms lån (snabblån) utbetalning samma dag om ditt lån beviljas innan omkring kl. 11:00 – 13:00 en helgfri vardag (bankdag).

Däremot finns det även långivare som erbjuder direkt utbetalning, vilket innebär att du oftast kan disponera pengarna inom 5 minuter. För att långivaren ska kunna betala ut pengarna direkt till ditt bankkonto är det viktigt att kontrollera att långivaren har ett bankkonto hos samma bank som dig själv.

För förenkla för dig som prioriterar en snabb utbetalning har vi sammanställt alla långivare som erbjuder direkt utbetalning till ditt bankkonto,

Vilka krav måste jag uppfylla för att få ansöka om sms-lån?

Kraven för att få ansöka om ett smslån skiljer sig mellan olika långivare. Några generella krav brukar vara följande:

  • Minst 18 – 21 år.
  • Bankkonto hos en svensk bank.
  • Folkbokförd och skriven i Sverige.
  • Inkomst från tjänst eller pension (vissa långivare räknar även med a-kassa). Dock specifierar de flesta långivare inte något inkomstkrav, endast att du behöver ha en ”deklarerad inkomst” eller en ”regelbunden inkomst”.
  • Oftast behöver du även ha tillgång till en E-legitimation, det vill säga BankID eller Mobilt BankID.
  • Huruvida låg kreditvärdighet och betalningsanmärkningar accepteras varierar mellan olika långivare.